Înainte de a te decide asupra achiziției unei mașini de tuns iarba, asigură-te că știi ce fel de utilaj se potrivește cel mai bine cerințelor de pe teren  si verifică argumentele pro și contra pentru fiecare variantă.

Majoritatea proprietarilor de case, când cumpără o mașină de tuns iarba nouă, iau în considerare prețul, marca, caracteristicile și, uneori, chiar dealer-ul, dar totuși cel mai important factor este tipul de gazon pe care îl ai.

Un lot de mărimea unei plic poștal sau un teren de golf? Trebuie să urci și să cobori panta, să mergi mult de-a lungul gardurilor, în jurul clumbelor de flori sau între arbuști și copaci? Mărimea, forma și topografia terenului dvs. vor influența ce fel de mașină de tuns iarbă ți se potrivește cel mai bine.

Dorești să colectezi firele de iarbă tăiate sau optezi pentru varianta ”mulch” – sistem care mărunțește firele de iarbă tăiate, astfel pot fi lăsate pe gazon ca și îngrășământ natural.

Pentru stabilirea lăţimii de tăiere necesare, corespunzătoare perimetrului de gazon, consultă graficul de mai jos:

♠ Mașină de tuns manuală – pentru suprafețe MICI

Modelul de modă veche de mașină de tuns iarba, care își învârte setul de lame metalice pe măsură ce îl împingi. Fără motor, sunt silențioase, fiabile, cu un nivel scăzut de întreținere și ecologice. Taie iarba curat și se rostogolesc ușor pentru a vă oferi mai puține vârfuri maronii zdrențuite, dar trebuie să mergeți rapid pentru a obține cele mai bune rezultate. O alegere bună pentru terenurile foarte mici și plate.

♠ Mașină de tuns iarbă electrică – pentru suprafețe MICI

Silențioase, eficiente, curate și fiabile. Nu necesită benzină sau ulei – conectați-le și începeți să tundeți iarba. Nu există o limită de timp în utilizarea unei mașini de tuns iarba electrică, dar conectarea prezintă obstacole evidente: este limitată de lungimea cablului prelungitor.

♠ Mașină de tuns iarbă electrică fără fir – pentru suprafețe MICI

Cablul nu mai este un impediment. Motoarele electrice cu acumulator sunt disponibile ca modele fără tracțiune proprie sau cu autopropulsate. Versiunea ”push” necesită mai multă muncă, dar nu va consumă bateria la fel de repede.

♠ Mașină de tuns iarbă cu motor în 4 timpi – pentru suprafețe MICI (fără tracțiune proprie)

Acestea au un motor pe benzină care le face mai puternice decât mașinile de tuns gazon electrice sau cele manuale. Deoarece trebuie să împingeți, acestea sunt cele mai bune pentru peluze mici, plate.

♠ Mașină de tuns iarbă cu motor în 4 timpi – pentru suprafețe MEDII și MARI (cu autopropulsie)

Acestea au un motor pe benzină și un sistem de transmisie care permite mașinii de tuns gazon să înainteze cu ”forțe proprii”. Sunt ușor de folosit pe aproape orice teren. Modelele cu tracțiune față se manevrează cu ușurință pentru tăierea în jurul obstacolelor.

♠ Tractoraș de tuns gazon – pentru suprafețe MARI

Motorul mare și puternic, precum și puntea de cosit mare fac munca rapidă chiar și în cazul a celor mai mari peluze. Sunt foarte confortabile și sunt potrivite pentru cele mai multe tipuri de terenuri. În plus, ele pot fi multifuncționale: un tractor de gazon poate manipula o lamă de zăpadă, remorcă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *